Home Membeli Aset Panduan menjual kereta
Panduan menjual kereta PDF Print E-mail
Tuesday, 19 July 2011 00:27

Jika ingin membeli kereta baru, kita perlu menjual kereta lama yang masih digunakan sebelum mendapat kereta baru. Walaupun kereta lama, ia masih mempunyai nilai jualan tertentu. Nilai jualan ini pula boleh digunakan untuk mengurangkan kos ketika membeli kereta baru. Berikut panduan menjual kereta anda.


Nilai kereta lama
Persoalan pertama yang anda perlu ketahui ialah nilai jualan kereta anda? Anda boleh mendapatkan nilai kereta melalui majalah permotoran bagi menganggarkan harga pasaran bergantung kepada model, buatan kereta dan tahun keluarannya.


Tetapi, harus diingati setiap kereta dan pemilik adalah unik, jadi harganya pasti berbeza-beza antara satu sama lain.


Contohnya, jika kereta lama anda dalam keadaan baik dari segi penyelenggaraan dengan ketetapan servis berkala, tidak pernah membabit dengan sebarang kemalangan, anda pula adalah pemilik pertama, maka anda boleh mendapat harga jualan lebih tinggi jika dibandingkan dengan pemilik kereta yang tidak menjaga kereta mereka dengan baik dan hak milik kereta melebihi dua hingga tiga pemilik.


Saluran betul untuk menjual kereta
Perkara kedua pula, bagaimana cara untuk menjualnya? Beberapa cara yang boleh dilakukan seperti:

  • Mengiklankan kereta di surat khabar atau majalah permotoran
  • Menghebahkan dari mulut ke mulut melalui rakan dan keluarga
  • Menempatkan kereta di tempat pengedar kereta terpakai
  • Tukar beli (trade-in) dengan penjual ketika membuat pembelian kereta baru.

Kebiasaannya, anda boleh mendapat harga jualan yang tinggi untuk kereta lama jika anda sendiri bertindak sebagai jurujual, kerana anda boleh jimat melalui potongan komisen atau keuntungan yang dikenakan orang tengah (pengedar kereta).


Cuma ia tidak menyenangkan kerana anda perlu mengatur temu janji bagi membolehkan pembeli melihat dan memandu uji kereta.


Cuba bayangkan anda terpaksa berdepan dengan pembeli cerewet supaya anda mengurangkan harga jualan dengan lebih rendah dan ingin melihat kereta beberapa kali.
Melalui pengedar kereta terpakai, segala urusan penjualan akan memudahkan pelbagai masalah yang bakal timbul. Tetapi, jika pengedar kereta terpakai dapat menjual kereta anda, harga tukar-beli kereta anda berkurangan disebabkan komisen dikenakan mereka. Anda juga perlu mengambil tahu nilai pasaran kereta anda untuk mengelakkan ditipu pengedar kereta dengan memberi harga lebih rendah daripada sepatutnya.


Jangan biarkan pengedar mendapat keuntungan lebih tinggi. Oleh itu, rundinglah harga dengan lebih bertimbang rasa dan sepakat supaya ia menguntungkan kedua-dua pihak. Sila layari laman web www.kereta-terpakai.com untuk mendapatkan senarai harga kereta yang terkini.

Sumber: Berita Harian, 18-4-2009