Home Tip-tip berjimat NGV tenaga alternatif ganti petrol
NGV tenaga alternatif ganti petrol PDF Print E-mail
Thursday, 21 July 2011 03:12

PENSTRUKTURAN sernula harga kepada bahan bakar lain untuk menjimatkan perbelanjaan kepada gas asli kenderaan atau NGV.
Ketika penggunaan NGV mula mula diluluskan kerajaan sebagal bahan bakar alternatif bagi sektor pengangkütan pada 1989 sambutan pemulik kénderaan agak dingin atas pelbagai alasan. Namun, keadaan bertukar secara mendadak selepas kenaikan terakhfr harga runcit petrol dan diesel pada 4Jun lalu.


Pada Jun lalu, ada 33,748 kenderaan menggunakan NGV. SeJumlah 93.7 peratus ada teks’u 5.9 peratus kenderaan persendirian dan selebihnya bas. Unjuran awal kerajaan iaiah, junilah kenderaan menggunakan NGV akan meninykat secara beransur-ansur kepada 45,000 kenderaan menjelani 2010.


Ekoran permintaan yang tinggi ke atas WGy, seniakin banyak kedai pemasanqannya tumbuh dan turut menyebabkan berlaku kenaikan ke atas harga pemasangan alatnya.
NGV atau metana ialah hidrokarbon paling ringan dengan komposisi CH4 sehingga 90 peratus. Diekstrakdari deposit bawah tanah dan laut, dan kini da’ sumber deposit minyakdan arang. Ia sumbertenaga yang boleh diperbaharul.


NGV bukan minyak sekali gus menjadikan pembakaran Iebih bersih dan tidakakan berlaku’pencemaran’ minyak enjin dan ia akan kekal lebih lama. Disebabkan jurang harga dengan sumber lain, NGV lebih cekap kos penggunaannya. Cuma, anda perlu menyediakan kos pemasangan. Bagi penyelenggaraan, anda perlu tahu komponen yang perlu diberi perhatian dan diservis, antaranya ‘reducer’ tekanan, penyuntik gas, sensor tekanan dan ECU gas.


Penggunaan NGV adalah selamat dengan jaminan daripada pemasang bertauliah dan berlandaskan standard keselamatan yang sepatutnya. Paling penting, anda harus merujuk pemasang NGV bertauliah dan berdaftar, manakala JPJ turut menetapkan garis panduan ketat yang dikenali sebagai Amalan Kejuruteraan Terbaik. Jika silap langkah, sesebuah kenderaan boleh dibatalkan jaminan pengilangnya (jika masih ada) disebabkan penukaran berkenaan.


Silider NGV meletup ketika isian semula. Tangki silider selamat dan tahan. Dispenser tekanan tinggi di pam minyak dihadkan antara 200bar. Bagaimanapun, tangki itu mampu menampung tekanan sehingga 300 bar dan diuji untuk piawai ISO.