Home Tanggungjawab Kewangan Catatkan perbelanjaan anda
Catatkan perbelanjaan anda PDF Print E-mail
Wednesday, 20 July 2011 02:46

Adakah anda pernah bertanya ke manakah duit anda pergi setiap bulan? Adakah duit anda sentiasa tidak mencukupi untuk setiap bulan? Adakah anda sentiasa menghitung hari gaji anda walaupun anda baru mendapat gaji pada dua minggu yang lepas?

Anda dapat mengesan aliran duit anda jika anda mencatatkan perbelanjaan harian anda, dan ini memainkan peranan penting dalam menyediakan bajet peribadi anda.

Secara amnya, perbelanjaan boleh dibahagikan kepada perbelanjaan tetap dan perbelanjaan boleh ubah. Perbelanjaan tetap adalah perbelanjaan yang tidak berubah dari bulan ke bulan, seperti bayaran ansuran kereta atau sewa rumah. Perbelanjaan boleh ubah ialah seperti makanan dan bil telefon bimbit di mana ia berubah-ubah dari bulan ke bulan bergantung kepada perbelanjaan anda.

Untuk membantu anda mengenal pasti perbelanjaan anda, rekodkan setiap sen yang anda belanjakan - walaupun ia hanya minuman ringan dari kedai atau duit bayar tol ke dalam buku rekod anda.

Dengan cara ini, ia dapat membantu anda untuk mengenal pasti di mana duit anda yang paling banyak dibelanjakan dan seterusnya dapat mengurangkan perbelanjaan ke atas kategori tersebut. Ini juga dapat mengawal perbelanjaan anda.

Last Updated on Wednesday, 14 September 2011 23:23