Home Pengurusan Kewangan Keseimbangan kehidupan tanpa kerisauan wang
Keseimbangan kehidupan tanpa kerisauan wang PDF Print E-mail
Tuesday, 19 July 2011 04:27

Satu hala tuju ke arah kebebasan kewangan membolehkan anda menikmati kejelasan minda dan mengawal kewangan peribadi anda. Sebagai hasilnya, anda menjadi tuan wang anda.

 

Tanpa hala tuju pengurusan kewangan peribadi, anda berada dalam kegelapan. Anda sentiasa terperangkap dengan masalah kewangan anda.

 

Anda mungkin bimbang bahawa anda telebih berbelanja dan terkurang menyimpan wang anda. Anda juga mungkin bimbang bahawa pulangan pelaburan anda adalah terlalu rendah. Anda tidak pasti sama ada anda boleh memperuntukkan wang untuk pendidikan tinggi anak-anak anda. Anda tidak pasti jika isteri anda ingin berhenti kerja untuk menjaga keluarga sepenuh masa.Anda tidak pasti sama ada anda perlu memulakan perniagaan sendiri atau bertukar kerja untuk meningkatkan pendapatan anda. Dan anda tidak pasti bila anda boleh bersara.

 

Anda mempunyai begitu banyak soalan mengenai wang dalam kehidupan anda tanpa jawapan yang tertentu dan jelas. Pendek kata, hidup anda sentiasa bermasalah dengan kebimbangan dan keprihatinan terhadap wang.Tanpa kejelasan, anda akhirnya mencorakkan keputusan berkaitan kehidupan berdasarkan wang sebagai keutamaan teratas. Tanpa kejelasan, anda akhirnya mencorakkan keputusan berkaitan kehidupan berdasarkan wang sebagai keutamaan teratas. Anda mencari pekerjaan yang membayar ganjaran yang tinggi , bukan pekerjaan yang sesuai dengan minat dan keupayaan anda. Anda mencari pelaburan yang memberikan pulangan tertinggi, bukan pelaburan yang sesuai dengan profil risiko anda dan tempoh masa.

 

Saya ada seorang kawan yang bernama Chris, yang telah berjaya dalam perniagaan dan menjadi makmur selama ini. Kebelakangan ini, Chris telah mencari rumah berhampiran dengan rumah ibu bapanya.Beliau mahu tinggal berdekatan supaya dia boleh menjaga mereka dan mereka boleh mengawasi anak-anaknya. Satu hari, saya bertanya bagaimana proses pencarian rumah sedang berjalan. .

 

"Pemilik rumah dua pintu dari rumah ibu bapa saya mahu RM250, 000," katanya menjawab. "Dia membeli rumah tersebut 10 tahun yang lalu untuk RM190, 000."
"Adakah anda mengambil tawaran itu?" Saya bertanya. Meneka apakah jawapan beliau?


"Saya fikir bahawa harga itu agak mahal. Saya akan membelinya hanya jika ia adalah RM220, 000. Saya percaya harga akan menurun lagi jika ekonomi menjadi lebih teruk . Dalam pada itu, saya boleh melabur wang di pasaran saham untuk menjana lebih pulangan, "katanya.Ini adalah salah satu contoh cara membuat keputusan kehidupan di mana wang menjadi keutamaan.

Pertama, Chris telah membuat keputusan yang baik dalam kewangan. Kedua, dia tidak membeli harta sebagai satu pelaburan. Dia membeli harta itu berhampiran dengan rumah ibu bapanya supaya dia boleh menjaga mereka dengan lebih baik.


Walaubagaimanapun, oleh kerana sifat beliau proses membuat wang sebagai keutamaan dalam semua proses membuat keputusan , Chris tidak dapat dibantu akan tetapi mengelirukan dirinya dalam perkara ini. Fikirannya dikuasai dan dipengaruhi oleh desakan untuk memiliki wang yang lebih banyak.Di samping itu, rumah tersebut tidak begitu mahal. Ia telah meningkat hanya 24 peratus dalam tempoh 10 tahun lepas. Ini merupakan pertumbuhan tahunan kira-kira 2.8 peratus. Tetapi, melalui amalan, Chris tidak dapat dibantu akan tetapi letakkan faedah kewangan di tengah-tengah proses membuat keputusan . Sebaliknya pemikiran sama ada rumah itu sesuai untuk tujuannya atau tidak, beliau terus melonjak ke arah pertimbangan kewangan.Ini adalah satu contoh apa yang saya maksudkan dengan membiarkan wang kita menjalankan kehidupan kita.


Satu hala tuju untuk kebebasan kewangan boleh membantu anda letakkan wang anda dalam konteks yang betul, iaitu untuk menyokong dan berkhidmat kepada kehidupan anda.Satu hala tuju untuk kebebasan kewangan bertujuan untuk mengingatkan anda bahawa wang hanyalah satu cara untuk mencapai kehidupan akhir. Ia tidak pernah, dan tidak boleh, yang terakhir dalam kehidupan anda.Dari situ, anda boleh menguasai cara anda akan membuatkan wang anda berfungsi untuk menyokong kehidupan baik yang anda inginkan dan tidak sebaliknya.

 

Satu hala tuju untuk kebebasan kewangan memberikan anda perasaan kebebasan kewangan hari ini. Kenyataannya adalah kebebasan kewangan tidak boleh dicapai dalam sekelip mata. Walau bagaimanapun, adakah kita perlu mencapai kebebasan kewangan terlebih dahulu untuk merasakan ketenangan fikiran?

 

Jika anda kehidupan anda rasa tidak selamat dan tidak pasti tentang pencapaian kebebasan kewangan, maka anda melayan kebebasan kewangan sebagai satu destinasi. Anda hanya akan berasa gembira dan aman apabila anda mencapai realiti kebebasan kewangan.Tetapi hala tuju untuk kebebasan kewangan boleh membantu anda mencapai ketenangan minda hari ini. Hal ini kerana apabila anda mempunyai pelan hala tuju yang optimum terhadap kebebasan kewangan, anda akan tahu bahawa anda berada di kedudukan yang baik untuk kebebasan kewangan - selagi anda menguruskan wang anda mengikut petunjuk prestasi utama.

 

Oleh itu, anda tahu di dalam hati anda bahawa kebebasan kewangan bukanlah satu impian tetapi sesuatu yang anda boleh dicapai.Dalam pada itu, anda boleh menjalani kehidupan anda dengan rasa selamat dan selesa bahawa kebebasan kewangan anda boleh dicapai. Dalam kes ini, anda melayan kebebasan kewangan seperti perjalanan, bukan destinasi.Anda boleh mula untuk menikmati perasaan kebebasan kewangan semasa anda dalam perjalanan anda. Anda tidak perlu menunggu sehingga anda menjadi seorang jutawan untuk merasai ketenangan kebebasan kewangan.Di penghujung hari, bukankah kita semua hanya mencari pengertian keamanan?

 

New Sunday Times,May 3,2009