Home Pengurusan Kewangan Kepentingan menamakan pewaris
Kepentingan menamakan pewaris PDF Print E-mail
Tuesday, 19 July 2011 04:10

Menamakan waris untuk akaun Kumpulan Wang Simpanan Pekerja akan membantu mencegah sebarang pertikaian dalam menuntut wang yang anda tinggalkan di kelak hari.

Ia adalah satu jaminan bahawa simpanan anda akan pergi kepada waris anda yang dicadangkan, dan proses tersebut, mempercepatkan pembayaran kepada orang yang anda sayangi sekiranya anda meninggal dunia.

Demi menjamin masa depan orang yang anda sayangi, anda digalakkan dan dinasihatkan supaya menyatakan nama individu atau individu yang anda ingin tinggalkan simpanan anda untuk.

S: Jadi bagaimana saya boleh mencadangkan?

A: Membuat penamaan adalah mudah. Apa yang anda perlu lakukan adalah melengkapkan KWSP 4 (AHL) dan mengemukakan borang tersebut kepada pejabat KWSP yang berhampiran. Borang tersebut juga boleh dimuat turun dari laman web KWSP di www.kwsp.gov.my.

S: Bolehkah saya menamakan lebih daripada seorang penama?

A: Ya, anda boleh menamakan lebih daripada seorang penama untuk menerima simpanan KWSP anda apabila berlaku kematian. Anda dikehendaki untuk menyenaraikan nama mereka dalam KWSP 4 (AHL) dan menyatakan peratusan yang setiap pewaris akan dapat.

S: Bolehkah saya menukar waris saya?

A: Ya, dan anda perlu berbuat demikian apabila keadaan berubah, seperti perkahwinan, perceraian, tambahan ahli baru atau kematian pewaris yang dinamakan. Untuk menukar pewaris anda, anda hanya perlu melengkapkan Borang KWSP baru 4 (AHL). Ini secara automatik akan membatalkan sebarang pencalonan awal yang telah dibuat.

S: Siapakah yang boleh dibenarkan sebagai saksi penamaan saya?

A: Sesiapa sahaja yang berumur 18 tahun ke atas boleh menjadi saksi penamaan anda, dengan syarat bahawa dia bukan pewaris anda bukan yang dicalonkan.

S: Bagaimana pula dengan penamaan bagi ahli beragama Islam?

A: Untuk pencarum Islam, pewaris yang dinamakan hanya boleh bertindak sebagai pentadbir atau pelaksana yang akan bertanggungjawab untuk mengagihkan simpanan pencarum yang telah meninggal dunia kepada waris yang berhak mengikut Hukum Faraid.